Ruuan hintaa tulee laskea


Suomessa on ollut jo aiemmin huomattavan kalliit elintarvikkeet, ja nytviimeaikainen kustannustason nousu on vaikeuttanut matala- ja keskituloisten elämää entisestään. Ruuan hintaa tulee laskea osana hillitä elämisen kustannuksia. Pitkällä aikavälillä paras ratkaisu olisi siirtyä elintarvikkeiden verotuksessakin haittaperusteiseen malliin.

Map of Europe, depicting average food prices in European nations

Uskomattomaksi mielensäpahoittamiseksi eskaloitunut keskustelu uusista ravintosuosituksista vain alleviivasi sitä, että osa ihmisistä loukkaantuu siitäkin, että heille kerrotaan miten voivat halutessaan syödä terveellisesti, ja ympäristöystävällisemmin. Loukkaantuisikohan sama ihmisryhmä myös siitä jos seuraaviin ravintosuosituksiin lisätään muuttujaksi kotimaisuusaste?

Halvempi ruokakori veromuutoksilla

Kun ihmisiä yritetään kannustaa syömään terveellisemmin, monipuolisemmin sekä ympäristöystävällisemmin, olisi aika selvittää ympäristökuormituksen mukaan ryhmiteltyjä veroluokkia elintarvikkeille. Samalla kunkin tuoteryhmän ympäristövaikutus tulisi näkyvämmäksi kuluttajalle, eikä tarvitsisi kaupassa arpoa mikä on oikea tai eettinen valinta, sen näkisi hintalapusta ihan konkreettisesti. Hintalappuihin tulisi samalla lisätä vertailuhinnan viereen pakolliseksi tiedoksi tuotteen valmistusmaa ja hiilijalanjälki.

Lihansyöntiä ei tarvitse kieltää

Ympäristöperusteisessa mallissa kotimaiset kasvikset ja juurekset olisivat halpaa kuin saippua. Vilja- ja kasvistuotteiden voluumien kasvaessa yksikköhinta laskee. Kotimaista kalaa olisi myös edullisempaa syödä useammin, kun sen hinta olisi kohtuullisemmalla tasolla. Lihateollisuuden tukeminen lopetetaan, joten siipikarjan ja punaisen lihan hinta nousee jonkin verran, mutta kukaan ei tule viemään pihviä lautaselta. Lihansyöjäidentiteetin omistajat voviat edelleen grillata makkaraa kesällä ja keitellä lihakeittoa talvella. Kotimaista viljelyä ja ruuantuotantoa tuetaan jatkossakin, vain lihatuotannon tukia muutettaisiin.

Haittaperusteinen verotus kannustaisi yrityksiä kehittämään lisää lihattomia tuotteita ja annoksia. Yhdistettynä sokeri-, rasva- ja alkoholiverotukseen, kuluttajia kannustettaisiin syömään kotimaista ruokaa, terveellisemmin, ympäristöystävällisemmin, samalla säästäen rahaa ja mielipahaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *